translate
Carapa - stam
Carapa surinamensis, Brownsberg, Suriname

De carapaboom (krappa) wordt steeds schaarser in de wereld, omdat het mahonieachtige hout zeer gewild is voor woningbouw. Jammer, want deze kostbare olie is bijzonder heilzaam en kan worden toegepast bij een groot aantal huidproblemen en ontstekingen. Bovendien hebben insecten een enorme hekel aan carapa, waardoor het goed kan worden gebruikt om insecten (o.a. muggen), parasieten en ander klein ongedierte te verjagen.
In de cosmetische branche wordt carapaolie gebruikt voor medicinale zeep, en het wordt ook verwerkt in kaarsen tegen muggen.

Werking

Onderzoek toonde aan dat carapaolie verzachtend en helend werkt bij eczeem en psoriasis. Deze olie is nagenoeg gelijk aan neemolie: beide bevatten dezelfde ingrediënten en hebben ook dezelfde werking.

Carapaolie is een bijzonder verzachtende en effectieve hydraterende olie. Hij wordt snel opgenomen door de huid. Deze olie is erg geschikt voor het behandelen van een verouderende huid, droge/schilferige huid, acne, insectenbeten en –steken.
Een andere toepassing is de behandeling van spierpijn, gewrichtspijn en verminderen van zwellingen. Onderzoek toonde bovendien aan dat carapaolie ontsmet en wonden geneest.

In de Amazonejungle gebruikt men carapaolie als grondstof voor zeep. De olie wordt ook gebruikt voor het behandelen van ontstekingen, verstuikingen, spierverrekkingen en kneuzingen. Ook wordt de olie gebruikt als bescherming tegen insecten (m.n. muggen die dengue - knokkelkoorts - overbrengen) en als natuurlijke zonnebrandolie.

De traditionele toepassingen variëren per land. Zo wordt carapaolie regionaal toegepast voor:

Carapabos
Carapa velutina - Bamako, Mali
Ook (huis-)dieren kunnen worden behandeld met carapaolie. Zo wordt de olie gebruikt om teken en andere huidparasieten te verwijderen, maar ook voor het behandelen van beten door andere dieren.

Inwendig wordt een thee van de schors en de bladeren toegepast bij koorts en als wormafdrijvend middel.

Carapaolie wordt dus voornamelijk cosmetisch en therapeutisch gebruikt. Als spijsolie is zij minder geschikt vanwege de bittere smaak.

Eigenschappen

Carapaolie heeft anti-inflammatoire eigenschappen. Deze olie versnelt het herstel van huidschade door te voorzien in myristinezuur. Hij is rijk aan essentiële vetzuren zoals omega-3 vetzuren, en bevat verder linolzuur (9%), oliezuur: (50.5%) en linoleenzuur (0,3%).
Linolzuur verlaagt het cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk.

Andere namen voor Carapa guianensis zijn anderoloba sarubab, Braziliaanse mahonie, bastaard mahonie, carapa, iandirova cedra macho, crabwood, figueroa, krapa, y-anderoba, nanderoba, tangari en requia.

Carapaolie mag direct op de huid worden aangebracht. Koel en donker bewaren. Net als kokosolie stolt carapaolie bij temperaturen lager dan 25o. Gestolde olie niet in heet water opwarmen, maar in een warme ruimte of dichtbij een verwarmingsbron (bv. verwarmingsrooster) langzaam op temperatuur laten komen.
De olie is ongeveer zes maanden houdbaar.